E-Trucks Europe levert waterstofvoorbereid voertuig aan Amsterdam

Vol trots presenteerde wethouder Choho op donderdag 15 maart de eerste waterstofvoorbereide huisvuilwagen voor Amsterdam. E-Trucks Europe produceerde deze vrachtwagen, die nu nog volledig elektrisch opereert, maar al voorbereid is om in 2019 te worden uitgebreid naar een waterstofhybride vuilniswagen. Een belangrijke stap op weg naar het doel van de gemeente Amsterdam om haar CO₂-uitstoot in 2025 met 45% te verlagen ten opzichte van 2012.

De gemeente Amsterdam wil ‘een schoner Amsterdam en een gezondere toekomst voor de Amsterdammer’. Door de inzet van dit inzamelvoertuig – nu nog volledig elektrisch, in 2019 op waterstof – zet zij een belangrijke stap in de goede richting. In de toekomst hoopt Amsterdam meerdere E-Trucks Europe-voertuigen in te zetten.

Waterstofhybride vrachtwagens zijn dé oplossing voor het binnenstedelijk vervoer. Door allerlei afspraken en regels om binnensteden in de toekomst alleen nog maar emissievrij te bevoorraden, neemt de vraag naar dit soort voertuigen de komende jaren flink toe. Maar voordat er grootschalig op waterstof kan worden gereden, moet er nog veel geïnvesteerd worden in de infrastructuur. Zo moeten er bijvoorbeeld meerdere waterstoftankpunten komen, verspreid over Nederland. Iets wat in Amsterdam nu nog niet het geval is.

E-Trucks Europe bouwt momenteel waterstofhybride vuilniswagens. De drijflijn van deze vuilniswagens is elektrisch waardoor ze stil zijn en geen lokale emissie genereren. Het batterijpakket is echter te klein en een verdere vergroting zou een verlies aan laadcapaciteit betekenen. Daarom wordt er op deze voertuigen een waterstofsysteem gemonteerd, dat waterstof omzet in elektriciteit. Op die manier zijn de voertuigen 24 uur per dag inzetbaar en blijven zij schoon.