Interreg

Waterstofregio 2.0

 

 

E-Trucks Europe bouwt momenteel waterstofhybride vuilniswagens. De drijflijn van deze vuilniswagens is elektrisch waardoor ze stil zijn en geen lokale emissie genereren. Het batterijpakket is echter te klein en een verdere vergroting zou een verlies aan laadcapaciteit betekenen. Daarom wordt er op deze voertuigen een waterstofsysteem gemonteerd, dat waterstof omzet in elektriciteit. Op die manier zijn de voertuigen 24 uur per dag inzetbaar en blijven zij schoon.

Een belangrijk probleem tijdens het demonstreren, is het tanken van waterstof. Deze tankstations zijn complexer dan traditionele diesel- of gastankstations: vaak moet de waterstof ter plaatse geproduceerd worden, bijvoorbeeld uit groene stroom van windmolens of zonnepanelen. Op die manier wordt het hele proces zero-emissie. Dat heet ‘zero emissie van well (bron) to wheel (wiel)’. Omwille van hun complexiteit en de lage aanwezigheid van waterstofvoertuigen zijn er nog niet veel van deze stations voorhanden.

Het Belgisch-Nederlands samenwerkingsverband ‘Waterstofnet’ heeft nu met steun van Interreg Vlaanderen-Nederland een demonstratieproject opgezet, waarin de tankstationtechnologie gedemonstreerd zal worden. Op die manier kunnen de waterstofhybride vrachtwagens van E-Trucks Europe ook op andere plaatsen dan de huidige tankstations (Helmond, Rotterdam en Antwerpen) demonstratieweken uitvoeren.

Bedoeling is dat voor elk van de demonstratiesites (ondermeer Breda en de regio ten zuiden van Antwerpen), met de ervaringen die opgedaan worden, een ontplooiingspad uitgewerkt wordt, zodat waterstof voor de toekomst alle kansen kan krijgen die ze moet krijgen.

Fotogalerij

Laatste nieuws

E-Truckseurope-3

19 maart 2018

Eerste 100% elektrische huisvuilwagen voor Amsterdam

Truckland, E-Trucks Europe en Geesinknorba hebben de eerste 100% elektrische huisvuilwagen aan de gemeente Amsterdam geleverd.

Sinds donderdag 15 maart rijdt de eerste 100% elektrische huisvuilwagen door de straten van Amsterdam. Elektrisch ...

Lees verder
E-Truckseurope 1

15 maart 2018

E-Trucks Europe levert waterstofvoorbereid voertuig aan Amsterdam

Vol trots presenteerde wethouder Choho op donderdag 15 maart de eerste waterstofvoorbereide huisvuilwagen voor Amsterdam. E-Trucks Europe produceerde deze vrachtwagen, die nu nog volledig elektrisch opereert, maar al voorbereid is om in 2019 te wo ...

Lees verder