Interreg

Waterstofregio 2.0

 

E-Trucks Europe bouwt waterstof-elektrisch hybride vuilniswagens. De drijflijn van deze vuilniswagens is 100% elektrisch waardoor ze stil zijn en geen broeikasgassen en fijnstof uitstoten. Om de range te verlengen wordt op deze voertuigen een waterstofsysteem gemonteerd, dat waterstof omzet in elektriciteit met zuiver water als afvalproduct. Op die manier zijn de voertuigen 24 uur per dag inzetbaar en blijven zij stil en schoon.

Probleem is nog het kip-ei probleem rondom waterstof. Waterstof kan in principe gewoon getankt worden op tankstations. Er zijn echter nog te weinig tankstations met een vulpunt voor waterstof, waardoor de vraag naar waterstofvoertuigen nog maar mondjesmaat loskomt. Een waterstof tankstation is pas commercieel haalbaar, als er voldoende klanten komen tanken. Om dit kip-ei probleem te doorbreken is samenwerking in de keten nodig, zodat vraag en aanbod van waterstof lokaal gelijktijdig ontstaat.

Het Belgisch-Nederlands samenwerkingsverband ‘Waterstofnet’ stimuleert en begeleidt deze samenwerking in de keten. Dit gebeurt met steun van Interreg Vlaanderen-Nederland. E-trucks Europe merkt bij overheden voor met name binnenstedelijke inzameling van afval een toenemende vraag naar waterstof vuilniswagens. Vaak is er ook behoefte aan waterstof dienstauto’s. E-Trucks Europe wil een stimulerende rol vervullen bij de vraagcreatie van waterstof mobiliteit, door klanten kennis te laten maken met deze schone vorm van vervoer. Daarnaast wil zij een merkonafhankelijk concept ontwikkelen om waterstofsystemen van trucks en personenwagens te onderhouden en repareren. Slechts een zeer beperkt aantal dealers beschikt immers op dit moment over de expertise en faciliteiten om dit te verzorgen. “Het ontbreken van service en onderhoudsmogelijkheden voor waterstof voertuigen mag geen drempel zijn voor ontwikkeling van de vraag naar deze duurzame vorm van transport”, aldus de familie Beukers.

 

Fotogalerij

Laatste nieuws

2. Cure wagen

10 november 2018

E-Trucks Europe Team – TV Item – RTL 7 Greenproject – 2 december 13.30 uur

Het E-Trucks Europe Team is bezocht door Greenproject TV van RTL op de innovatie & duurzaamheid beurs in Den Bosch.
In het tv-item vertelt oprichter & innovator André Beukers over de innovatie op duurzaamheid m.b.t. het dagelijkse t ...

Lees verder
E-Truck Baetsen

26 september 2018

Enorme kansen waterstof voor mobiliteitssector

Adwin Martens, directeur van WaterstofNet, licht in een artikel van Nederland MVO de enorme kansen van waterstof voor de mobiliteitssector toe en toont daarbij de E-Trucks van Baetsen als voorbeeld.

...

Lees verder