Gemeente Breda ontvangt vuilniswagen op waterstof van E-Trucks Europe

De gemeente Breda heeft zijn eerste vuilniswagen op waterstof, gemaakt door E-Trucks Europe, in ontvangst genomen. Een bestaande elektrische vuilniswagen, Nemo genoemd, heeft een update gekregen en is daarnaast voorzien van een waterstof range extender. Daardoor wordt het mogelijk om op een volle batterij en 15 kg. waterstof twee dagen te werken. Tot nu toe kon de elektrische vuilniswagen 6 uur haar werk doen. Daarna moest deze aan de stekker. Dit is ondersteund door de Europese Unie binnen het REVIVE project (Horzion 2020 programma). Binnen ditzelfde project wordt momenteel een tweede waterstof vuilniswagen geproduceerd met de naam “de Mier”.

‘’Wethouder afvalservice Daan Quaars is enthousiast over het systeem en trots dat hun eerste vuilniswagen met waterstof in Breda gaat rijden. ‘’Wat gaaf dat in Breda de eerste vuilniswagen op waterstof gaat rijden! Waterstof is goedkoper en beter voor het milieu, daarnaast is het ook beter voor de medewerkers die er in rijden.’’ De wethouder verzorgde vandaag de eerste tankbeurt van het voertuig.’’ (Bron: Breda Vandaag).

De vuilniswagen tankt op het mobiele vulpunt van WaterstofNet op bedrijventerrein Minervum. Medio 2021 wordt daar een vast tankstation geopend waar dan ook het tweede voertuig zal tanken.