Flip Bamelis spreekt op Waterstofcongres in Helmond

Op 18 november organiseerde WaterstofNet samen met de Automotive Campus een congres over waterstof. Zes sprekers, waaronder Flip Bamelis van E-Trucks Europe, gaven een presentatie over de stand van zaken op hun gebied. Onder de noemer ‘Een waterstofvuilniswagen in de praktijk’ ging Flip nader in op de ervaringen van afvalbeheerder Cure uit Eindhoven met hun waterstofvuilniswagen.

Ongeveer een jaar geleden voorzag E-Trucks Europe de elektrisch aangedreven vuilniswagen van CURE van een waterstof range extender. Daarmee werd de eerste vrachtwagen op waterstof een feit. In een eerdere fase was de vrachtwagen al voorzien van een elektrische aandrijflijn, maar onder de vlag van WaterstofNet werd deze uitgebreid met een waterstof range extender. Voor zware vrachtwagens die veel energie vergen, is dit de enige optie om tot een voertuig te komen met nul emissie. Aangezien vuilniswagens bijna uitsluitend in dichtbewoonde gebieden rijden, is dat zeer waardevol.

De aandacht voor waterstof als energiedrager in auto's, bussen en vrachtauto's groeit. Het rijden op waterstof wordt door velen als een kansrijk alternatief beschouwd voor de mobiliteit van morgen. Waterstof kan net zoals benzine en diesel in enkele minuten worden getankt. Er ligt een uitdaging in het aanleggen van een infrastructuur en de kostprijs van de brandstofcellen. Op de Automotive Campus is eind vorig jaar het waterstoftankstation van WaterstofNet geopend.